Aktivitetet e Vatrës kanë gjurmë të fuqishme në historinë e re të Kosovës

Dr. Lulzim Nika

Veprimtaria e kaluar dhe angazhimit e sotme në shërbim të interesave kombëtare të Federatës Panshqiptare Vatra, me veprimtarinë e pa lodhshme po i bën krenarë të gjithë shqiptarët kudo jetojnë.

Vatra është themeluar nga elita intelektualë dhe atdhetare e shqiptarëve që jetojnë në Amerikë para me shumë se një shekulli me qellim që të jetë në shërbim të mbrojtjes së interesave kombëtare të shqiptarëve që u përball me diplomacinë agresive greko sllave për të copëtuar trojet etnike shqiptare.

Ideja e shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë hasi në rezistencë të fqinjëve ballkanike që me marrëveshjen për tokat shqiptare kërkonin copëtimit e tyre.

Nga fillimi i shekullit të kaluar, shqiptarët e Amerikës punuan në shërbim të mbrojtjes së interesave kombëtare shqiptare në drejtim të pavarësisë dhe ruajtjen e trojeve etnike shqiptare.

Një emër i artë që i bashkon elita intelektualë dhe atdhetare të shqiptare e Amerikës ishte Federata Panshqiptare Vatra.

Në Vatra bashkohen me një qëllim të vetëm gjithë shqiptarët për të bashkuar forcat intelektuale, fuqitë materiale dhe njerëzore kombëtare për t’i ardhur në ndihmë kombit shqiptar.

Vatra sot po vazhdon veprimtarinë atdhetare të promovojë kulturën dhe historinë e popullit shqiptar, duke luajtur rolin konstruktiv të promovojë personalitet të artit kulturën dhe politikës pa dallim në gjithë gjeografisë kombëtare ku jetojnë shqiptarët.

Historia e popullit shqiptar është dëshmitare se lëvizjet kombëtare shqiptare gjatë përpjekjeve për liri të shqiptarëve në trojet autoktone kishte hasur në vështirësi të ndryshme.

Rolin vendimtar si ne formimin e shtetit shqiptar në vitin 1912 ishin kolonitë shqiptar që përkrahen Ismail Qemalin në shpalljen e pavarësisë së Shqipërisë më 28 nëntor 1912.

Ne si gjeneratë, jemi dëshmitarë të veprimtarisë se pa ndalur të shumë veprimtarëve që nuk kursyen asgjë nga vetja për lirinë e Kosovës në gjithë botën demokratike dhe kudo jetojnë.

Falë tyre u bë edhe zhvillimi dhe forcimi i luftës për liri të Kosovës që me krenari dhe lavdi kujtojmë të gjithë ata burra dhe gra që ranë nën emblemën e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Një rol shumë të veçantë që është i shkruar me shkronja të arta në historinë e lirisë së Kosovës është kontributi i shqiptarëve të Amerikës.

Historia e suksesshme e Kosovës nuk mund të shkruhet pa rolin vendimtar që luajti lobimi i tyre pranë institucionit të Qeverisë amerikane me të drejtën historike dhe politike për liri të Kosovës.

Vatra dha një kontribut tejet të çmueshëm në formimin e shtetit më të ri në Evropë, Kosovës, që sot gëzon lirinë dhe pavarësinë e saj dhe sot nderojmë të gjithë veprimtarinë atdhetare të Vatrës, aktivitetet e shumta që kanë për qëllim të promovojë vlerat dhe kulturën shqiptare në përgjithësi dhe konsolidimin dhe fuqizimin e shtetit të Kosovës në veçanti.

Aktivitetet e Vatrës kanë gjurmë të fuqishme në historinë e re të Kosovës, prandaj, përjetësisht do të jemi mirënjohës për të gjithë ata aktivistët e pa lodhshëm që punuan dhe sot punojnë në shërbim të interesave kombëtare shqiptare nën organizimin e mrekullueshëm që ka bërë dhe po bën sot me aktivitet e shumta në shërbim të shqiptarëve.

Check Also

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e Pallatit Brancaccio në Romë

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com