Historiku VATRA

Kristo Dako, një ndër shqiptarët e ditur të Amerikës

A ishte Dako, Kryetari i parë i “Vatrës”? Dr. Gjovalin Gjeloshi Pedagog në Kolegjin Universitar “Qiriazi” Tiranë Kristo Anastas Dako, u lind në qytetin e Korçës në vitin 1876. Mësimet e para i përfundoi në qytetin e Korçës dhe më pas kur familja emigroi në Rumani, Bukuresht, (Kristo ishte vetëm 11 vjeç) ai vazhdoi dhe përfundoi mësimet në shkollën e …

Read More »

“Kolonia Shqiptare” e vitit 1980, gazeta që bashkoi nacionalistët shqiptarë në New York, New Jersey e Connecticut

Sokol Paja Shtypi i shkruar nacionalist i mërgatës shqiptare të emigracionit politik në Shtetet e Bashkuara të Amerikës përbën një epokë të ndritur të përpjekjeve patriotike të shqiptarëve në Amerikë. Historia e shqiptarëve të Amerikës është pjesë e pandarë e historisë së medias që ky komunitet krijoi në dekada përpjekjesh për atdhe, komb dhe komunitet shqiptar. Organi mediatik i patriotëve …

Read More »

Si e shpjegoi Noli triumfin historik për njohjen e Kishës Shqiptare të Amerikës si Autoqefale

Artur Vrekaj, Massachusetts Mësimet e Nolit janë aktuale edhe sot për popullin, mërgatën Shqiptare dhe shtetet Shqiptare. Gjashtëdhjetë e gjashtë vjet më pas në trojet shqiptare dhe në Amerikë flitet për largpamësinë e mendimit Nolian. Çuditërisht Noli na paralajmëroi sikur e parashikonte çfarë do të ndodhte ndër ne. Koha që jetojmë i përndrit edhe me shumë fjalimet e këtij gjigandi …

Read More »

Federata Pan-Shqiptare e Amerikës “Vatra” dhe fushata për shpëtimin e Shqipërisë

Dr. Paulin Marku Federata Pan-shqiptare e Amerikës “Vatra” u themelua në vitin 1912 falë bashkëpunimit të disa intelektualëve shqiptarë për bashkimin e disa shoqërive shqiptare nën ombrellën e një Federate Pan-Shqiptare të Amerikës. Që nga themelimi i saj, e në vazhdim zgjeroi veprimtarinë atdhetare në mbështetje të çështjes kombëtare shqiptare. Federata “Vatra” ishte e interesuar dhe i ndoqi me interes …

Read More »

Vatra, shpirti i shenjtë i patriotizmës dhe shqiptarizmës

Andrea Sotir Pani Ngritja e degës së Vatrës në Boston është një eveniment historik që unë si stërnip i Josif Panit, nip Vasil Panit dhe i biri Sotir Panit i edukuar me atdhedashurinë dhe i rritur me historinë e Vatrës ju bashkëngjita grupit organizues të Bostonit dhe kandidova për të dhënë kontributin tim për këtë organizatë të vyer me histori …

Read More »

Roli i Klerit Ortodoks Shqiptar në themelimin e “Vatrës”, kontributi për Pavarësinë e Shqipërisë dhe formimin e Shtetit Shqiptar

Nga Arhimandriti +THEOFAN (Koja) Ph.D. Kur përpiqemi të flasim sot për Federatën Gjithë-Shqiptare në Amerikë, akti i krijimit të saj është i pandashëm me rolin vendimtar të Klerit Ortodoks Shqiptar këtu në SHBA, dhe ky është një fakt i pamohueshëm. Ndonëse Federata “VATRA” u themelua 111 vjet më parë, nuk mund të harrojmë paraardhësen e saj: Organizatën “BESA-BESËN” e themeluar …

Read More »

“LAJMTARI I TË MËRGUEMIT”, LAJMËTARI I SHQIPTARËVE TË AMERIKËS

Sokol Paja “Lajmtari i të Mërguemit” organi zyrtar mediatik i Bllokut Kombëtar Indipendent në Shtetet e Bashkuara të Amerikës bën pjesë në historinë e lavdishme të antikomunistëve shqiptare, në përpjekjet e tyre të vazhdueshme për një Shqipëri pa komunizëm. Ky organ mediatik në vetvete zë një vend të konsiderueshem në historinë e medias shqiptare në diasporë dhe në historinë e …

Read More »

Të pathënat e Vatrës

Alfons Grishaj Për 22 muaj kam parë karikatura bajate, dëgjuar shpifje, pozime për tu dukur, për të treguar lidership kur as familja nuk u shkon prapa, për të bërë rolin e shpëtimtarit kur janë humbës të mëdhenj, për të krijuar gjëra artificiale për ëndërrimtarët me torba bosh, për të bërë rolin e patriotit pa histori familjare dhe patriotike dhe pa …

Read More »

Jetëshkrim, editori i “Diellit” Nelo Drizari (1902- 1978)

Idriz Lamaj Nelo, (Zenel) Drizari, lindi në Drizar të Mallakastrës, më 1902. Në moshën 10 vjeç mori rrugën e largët të mërgimit, erdhi këtu, në Shetet e Bashkuara të Amerikës. Ndoqi shkolla të ndryshme dhe më në fund mbaroi studimet në universitetin Columbia, ku u diplomua në fushën e Gazetarisë. Më vonë, po në atë universitet, punoi si profesor. Më …

Read More »

KALENDAR/ Më 8 dhjetor të vitit 1912 mblidhet kuvendin e jashtëzakonshëm i Federatës Panshqiptare “Vatra”

Pas themelimit dhe njohjes zyrtare etë Federatës Panshqiptare “Vatra”, 13 qershor të vitit 1912, më 17 nëntor 1912, Vatra mbajti një tubim masiv në Boston dhe Konica ishte folësi kryesor që mblodhi diasporën shqiptare në SHBA për të kundërshtuar çdo ndarje të Shqipërisë. Në kuadër të këtyre ngjarjeve me fokus interesat shqiptare, zhvilloi punimet kuvendin e jashtëzakonshëm më 8 dhjetorit …

Read More »
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com