Hyland: Kosova është rast unik dhe do të jetë gjithmonë në krah të SHBA-ve

Flamur VEZAJ

Dje, në sallën historike Hamilton Hall në Salem të Massachusetts, u fol për Kosovën!

VATRA në Boston, në bashkëpunim me bordin drejtues të ndërtesës historike Hamilton Hall, organizuan një tryezë diskutimi për Kosovën! Ku foli për komunitetin shqiptar dhe jo vetëm Z.Christopher Hyland, ish-drejtori politik i Presidentit Klinton, njëherazi i dekoruar nga Presidentet e Kosovës dhe Shqipërisë.

Salla historike e qytetit të Salemit dhe e SHBA-së e ngritur në vitin 1805, sot ishte mbushur me shqiptar e jo vetëm, ku ishin prezent edhe drejtues të organizatave shqiptare të Massachusetts! Si bashkëorganizator i këtij eventi, kryetari i VATRES në Boston z.Mentor Maksutaj, i shoqëruar nga Shoqata Kosova e Bostonit, Asociacioni i Studentëve Shqiptar të Harvardit si dhe bordi drejtues i klubit social “Çunat e Bostonit” në Peabody!

Para nisjes së leksionit akademik z.Hyland përshëndeti të gjithë shqiptarët e në veçanti falenderoi kryetarin e VATRES në Boston z.Maksutaj, të cilin e ftoi të jepte një mesazh! Z.Maksutaj në fjalën e tij, falenderoi z.Hyland për angazhimin disa vjeçar në ndihmë dhe mbështetje të Kosovës. z.Maksutaj foli për krijimin e VATRES dhe punën patriotike të shumë shqiptarëve në SHBA dhe angazhimin e federatës për të mirën e kombit! Gjithashtu kryetari i VATRES në fund, falenderoi të gjithë ata shtetas amerikan që kanë ndihmuar ndër vite që sot Kosova të jetë e pavarur!

Më pas i dekoruari nga Presidenti i Shqipërisë me “Urdhërin e Kalorësit të Skenderbeut”, z.Hyland nisi diskutimin një orësh, ku foli për Kosovën dhe ruajtjen e Kushtetutës më gjithëpërfshirëse në botë. Ai renditi vuajtjet historike të popullit të Kosovës, rezistencën e shqiptarëve, angazhimin e patriotëve këtu në SHBA, ndërhyrjen amerikane dhe të NATO-së, luftën çlirimtare, shpalljen e pavarësisë, ngritjen e institucioneve atje si dhe problemet që Kosova po ndeshet çdo ditë me ndërhyrjet dhe provokimet e Serbisë!

Sipas z.Hyland, Kosova është një rast unik në botë ku shtetet perendimore me këmbnguljen e SHBA-ve vendosen të sulmojnë Serbin për të ndaluar gjenocidin dhe masakrat ndaj popullatës civile! Atje nuk kishte luftë të barabartë mes regjimit serb dhe popullit të Kosovës të cilët nuk gëzonin të drejtat elementare të njeriut! Por pas ndërhyrjes ushtarake dhe punës së bërë nga qeverit e Kosovës, sot, kjo e fundit është ndër shtetet me demokratike në atë rajon-tha z.Hyland, duke theksuar se zyrtaret e Kosovës duhet të ruajnë dhe zbatojnë Kushtetutën dhe rregullat ligjore të shtetit!

Kosova, tha ai, ka një Kushtetutë unike, pasi ju jep të drejta të gjithë komuniteteve pa dallim feje, rrace, gjinie apo orientim seksual! Z.Hyland theksoi se minoritetet gëzojnë çelësin e aprovimit të secilit ligj, ku pa miratimin e tyre nuk kalon asnjë legjislaturë, e për të gjitha këto Kosova duhet të merret si shembull nga fqinjët e jo vetëm, vuri në dukje ai!

Sipas z.Hyland shteti serb përdorur individ të caktuar, për të shkaktuar e nxitur probleme në Kosovë! E nga ana tjetër, qeveria serbe, vazhdoi ai, është bërë një vegël e Rusisë, e cila po tenton çdo ditë të përhap ndikimin e saj në Ballkanin perendimor!

Në fund, z.Hyland Ju përgjigjë edhe pyetjeve nga të pranishmit në sallë, duke vënë theksin se

SHBA-ja, duhet të bëj më shumë për Kosovën dhe të ushtroi trysni edhe ndaj Bashkimit Europian që të mbyll me marrveshje dhe njohje të pavarësisë së Kosovës nga shtetet që ende nuk e kanë njohur bashkë me Serbin!

Në sallë gjithashtu, ishte edhe kongresmeni Seth Moulton dhe shumë zyrtar të qytetit të Salemit!

Foto: Subi Çako 👏🏻

Check Also

CILËS NGJARJE I KUSHTOHET “KËNGA E GJORG GOLEMIT”?

– A e përkujton “Kënga e Gjorg Golemit” ngjarjen historike të rënies së Sfetigradit? – …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com