Histori

Më datë 20 shkurt të vitit 1815, u lind një prej figurave me më tepër epërsi në zhvillimet e Lidhjes së Prizrenit, Sulejman Vokshi

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave Në gjirin e një familjeje gjakovare të spikatur për veprimtari patriotike, u mbrujt i gatitur për t’u flijuar në emër të lirisë së kombit. Qe në vijë të parë të luftës për fitimin e pavarësisë së plotë të mbarë trojeve shqiptare. Themeloi dhe priu, politikisht dhe ushtarakisht, Lidhjen e Prizrenit. Në një hark kohor të …

Read More »

Më 19 shkurt të vitit 1879, u lind në Shkodër poeti, nënshkruesi i Deklaratës së Pavarësisë dhe qeveritari, Luigj Gurakuqi

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave Në vitet 1901-1906, kreu studimet universitare në Napoli. Më tutje, debutoi me sukses si poet lirik, udhërrëfyer prej poetit të mallit, Filip Shiroka. Me veprën “Vargënimi n’gjuhë shqype me nji fjalorth shqyp-frëngjisht n’marim” (Napoli, 1906), Gurakuqi bëri të parën orvatje për kodifikimin e metrikës së poezisë shqiptare. Pak kohë më pas, botoi në Bukuresht veprën …

Read More »

“Niko Stillo në ndërgjegjësimin e shqiptarëve mbi vlerat kulturës së tyre të lashtë”

Eva Brinja/ Le të nisim me parathënien e tij në Librin Sekretet e Etruskëve.  Parathënie  Me prejardhje nga një familje arvanitase me vetëdije të plotë greke, me paraardhës që dhanë  jetën duke luftuar nga Mesolongji deri në Qeracini për çlirimin e Greqisë, prej preriudhës sime  shkollore nisa të më interesoj problemi i prejardhjes sime dhe në përgjithësi probemi i prejardhjes  …

Read More »

PËRSE U PUSHKATUA THEMISTOKLI GËRMENJI?

Instituti i Studimeve Historike “Lumo Skendo” Shpallja e Vetëqeverimit shqiptar të qarkut të Korçës më 10 dhjetor 1916 është një ngjarje madhore në historinë e Shqipërisë. Ajo kishte shkakësi historike rrezikun e aneksimit të tij nga Greqia, para Luftës së Parë Botërore, gjatë dhe pas saj. Siç dihet, përgjatë Luftës Ballkanike të vitit 1912 dhe më pas, qarku i Korçës …

Read More »

SHQIPJA, SI ORIGJINE E GJUHEVE ANGLO-SAKSONE

Albert V. Nikolla , gjuhëtar-filozof-shkrimtar Ann Taylor; Donald Ringe; Tandy Warnow (2000). “Character based reconstruction of a linguistic cladogram”. (Rindërtimi i një kladogrameve gjuhësore bazuar në karaktere). Shqipja ka një rol themelues në fillesën e gjuhëve, të cilin Leipniz qartë e vë në dukje, por më vonë gjuhët kanë adaptuar sistemin e tyre, dhe shqipja ka mbetur ajo e para, …

Read More »

Si e organizoi Serbia vrasjen e Haxhi Zekës në vitin 1902

Prof.as.dr. Hasan Bello Një nga personalitetet më të rëndësishëm të Rilindjes Kombëtare në fund të shek. XIX-të deri në vitin 1902 kur ai u eleminua me kombinacion agjenturor nga Serbia ishte Haxhi Zeka. Ai gëzonte autoritet të madh në popull për shkak të trimërisë dhe mendjeprehtësisë, por edhe për kontributin për çështjen kombëtare, për të cilën nuk kishte kursyer as …

Read More »

Sot, përkujtojmë 119-vjetorin e vdekjes së figurës së shquar patriotike Papa Kristo Negovani

Muzeu Historik Kombëtar Papa Kristo Negovani lindi në Negovan të Kolonjës (në anën lindore të Gramozit, sot Greqi). Arsimin fillor e mori në vendlindje dhe shkollën e mesme e vazhdoi në Athinë. Papa Kristo Negovani u vendos për disa kohë në Rumani ku punoi duke ushtruar profesionin e drugdhendësit. Në atmosferën e shoqërive atdhetare shqiptare, ai u bë pjesë e …

Read More »

Reportazh- Arbëreshët e Piana degli Albanesi\ Hora Arbërshe në Palermo\ Sicili

Mos flit litisht(italisht) fol arbërisht, kultura arti gjuha, riti Ornela Radovicka – Qëndra albanologjike A. Bellusci themeluar në 1980\ Frascineto Kalabri Është data 18 Janar 2024 dhe gjendemi në Horën Arbëreshe\Piana degli albanesi\ Palermo\Sicili. Hora të shoqëron me arkitekturën e saj vendosur në anë të shpatit me lagjet e saj si rrudha që degëzohen një erashkë gjigande ku janë pikturuar …

Read More »

ShBA-ja ka qenë, është dhe përgjithmonë do të mbesin aleati strategjik i Kosovës

Prof.Besnik Tahiri Në përmbyllje të vizitës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, ku patëm pafund takime konsultative, miqësore si dhe protokollare, dua të ndaj me ju një përmbledhje të përshtypjeve, porosive dhe reflektimeve: 1. ShBA-ja ka qenë, është dhe përgjithmonë do të mbesin aleati strategjik i Kosovës, qoftë në rrafshin e brendshëm qoftë në rrafshin ndërkombëtar. 2. Marrëdhënia me ShBA-në …

Read More »

WOODROW WILSON, origjina që shpëtoi pavarësinë e Shqipërisë

Abedin Kaja Është i njohur fakti se Shtetet e Bashkuara të Amerikës nuk tregonin ndonjë interes të veçantë për zhvillimet në Evropë dhe për më tepër për Shqipërinë e vogël në fillim të shekullit XX-të. Indiferenca e SHBA ndaj zhvillimeve në Evropë, ashtu si edhe në vitet që pasuan, ishte e lidhur me veçantinë e raporteve të qytetarëve amerikanë ndaj …

Read More »
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com