VATRA kërkesë krerëve të institucioneve në Kosovë e liderëve politikë: Krijoni një trupë konsultative për dialogun, ngjashëm me Grupin e Unitetit të bisedimeve të Vjenës për statusin final të Kosovës krijuar nga Presidenti Historik Dr. Ibrahim Rugova

Federata Pan-Shqiptare e Amerikës VATRA i bën kërkesë krerëve të institucioneve në Kosovë e liderëve politikë: Krijoni një trupë konsultative permanente sa i takon procesit të dialogut, ngjashëm me Grupin e Unitetit të bisedimeve të Vjenës për statusin final të Kosovës krijuar nga Presidenti Historik Dr. Ibrahim Rugova.

Kryetari i Vatrës z.Elmi Berisha i ka dërguar nga një letër Presidentes së Republikës së Kosovës Zonjës Vjosa Osmani, Kryeministrit z.Albin Kurti, Kryetarit të Parlamentit z.Glauk Konjufca, Ambasadorit Amerikan në Prishtinë z. Jeffrey M. Hovenier, Kryetarit të AAK z.Ramush Haradinaj, Kryetarit të LDK z.Lumir Abdixhiku, Kryetarit të PDK z.Memli Krasniqi.

Presidentes së Republikës së Kosovës, Dr. Vjosa Osmani-Sadriu,

E nderuara zonja Presidente,

Duke ju dëshiruar shëndet të plotë dhe punë të mbarë, në cilësinë e kryetarit të Federatës Panshqiptare  të Amerikës “VATRA” dhe në emër të lidershipit dhe antarsisë së organizatës më të vjetër të komunitetit shqiptar në SHBA, duke e konsideruar tejet të rëndësishme këtë periudhë kohore për shtetin e Kosovës dhe ndjeshmërinë e çështjes së draft statutit të Asociacionit të Komunave me shumicë serbe, kërkojmë nga ju si Presidente e vendit dhe si  simbol i unitetit të popullit që me autoritetin tuaj të ftoni udhëheqësit institucional dhe politik që të ndërtoni një unitet dhe koncenzus të gjerë për këtë çështje, një trupë konsultative permanente sa i takon procesit të dialogut, ngjashëm me Grupin e Unitetit të bisedimeve të Vjenës për statusin final të Kosovës krijuar nga Presidenti Historik Dr. Ibrahim Rugova.

Në këtë trupë konsultative, me harmonizim të qendrimeve dhe veprimeve, me një koncenzus të gjërë politik dhe shoqëror ne si Federatë Panshqiptare “VATRA”, do të ju mbështesim pa rezervë dhe do të japim kontributin tonë në secilin hap, qëndrim dhe vendim koncensual të spektrit politik, qarkut akademik, OJQ-ve dhe akterëve tjerë të shoqërisë kosovare.

Ky veprim do të rriste kohezionin dhe unitetin nacional, do të unifikonte qëndrimet në mes të spektrit politik në koordinim edhe me partnerët tanë strategjik, në mënyrë që të tregojmë unitet, kulturë politike dhe që për çështje të shtetit dhe interes nacional jemi të gjithë bashkë nëinteres të prosperitetit tëvendit dhe popullit tonë.

Me konsideratë,

Kryetari i Federatës Panshqiptare të Amerikës “VATRA”,

Dr.sc. Elmi Berisha

Kryeministrit të Republikës së Kosovës, z. Albin Kurti,

I nderuar z. Kryeministër,

Duke ju dëshiruar shëndet të plotë dhe punë të mbarë, në cilësinë e kryetarit të Federatës Panshqiptare  të Amerikës “VATRA” dhe në emër të lidershipit dhe antarsisë së organizatës më të vjetër të komunitetit shqiptar në SHBA, duke e konsideruar tejet të rëndësishme këtë periudhë kohore për shtetin e Kosovës dhe ndjeshmërinë e çështjes së draft statutit të Asociacionit të Komunave me shumicë serbe, kërkojmë nga ju si Kryeministër I shtetit të Kosovës dhe si Kryetar I subjektit më të madh politik në Kosovë, të ndikoni që të ndërtoni një unitet dhe koncenzus të gjerë për këtë çështje, një trupë konsultative permanente sa i takon procesit të dialogut, ngjashëm me Grupin e Unitetit të bisedimeve të Vjenës për statusin final të Kosovës në funksion të ndërtimit të një koncenzusi të gjerë nacional dhe unitetit politik funksional për të përmbyllur me suksese procesin e dialogut me Serbinë. 

Në këtë trupë konsultative, me harmonizim të qendrimeve dhe veprimeve, me një koncenzus të gjërë politik dhe shoqëror ne si Federatë Panshqiptare “VATRA”, do të ju mbështesim pa rezervë dhe do të japim kontributin tonë në secilin hap, qëndrim dhe vendim koncensual të spektrit politik, qarkut akademik, OJQ-ve dhe akterëve tjerë të shoqërisë kosovare.

Ky veprim do të rriste kohezionin dhe unitetin nacional, do të unifikonte qëndrimet në mes të spektrit politik në koordinim edhe me partnerët tanë strategjik, në mënyrë që të tregojmë unitet, kulturë politike dhe që për çështje të shtetit dhe interes nacional jemi të gjithë bashkë në interes të prosperitetit të vendit dhe popullit tonë.

Me konsideratë,

Kryetari i Federatës Panshqiptare të Amerikës “VATRA”,

Dr.sc. Elmi Berisha

To the Honorable Jeffrey M. Hovenier,

Ambassador of the United States of America in Pristina,

11th of December 2023

Dear Mr. Ambassador,

I extend my sincere wishes for your health and success on behalf of both myself and the Pan-Albanian Federation of America “VATRA.” Your noble mission in strengthening relations and fostering lasting friendships with the people of Kosovo, regardless of ethnicity, is highly commendable.

Your Excellency,

In light of the challenging period that Kosovo has faced recently, impacting both security and political stability with repercussions on regional security, we acknowledge and appreciate your active and constructive role in the dialogue with Serbia. Drawing upon your extensive diplomatic experience and profound understanding of the Western Balkans, we kindly seek your assistance in achieving a broad political and social consensus within Kosovo’s political and institutional spectrum, particularly regarding the implementation of the Agreement on the Normalization of Relations between Kosovo and Serbia.

As the oldest organization representing the Albanian community in the USA, we pledge our utmost support for the establishment of a permanent consultative body for dialogue with Serbia, akin to the Unity Group formed by the esteemed President Dr. Ibrahim Rugova during the Vienna talks. This step aims to alleviate political polarizations in Kosovo, fostering social cohesion and broad consensus to expedite the normalization of relations and pave the way for Euro-Atlantic integrations, benefiting all nationalities residing in the Republic of Kosovo.

The Pan-Albanian Federation of America “VATRA” fervently endorses the implementation of the Brussels Agreement and the Annex to the Ohrid Agreement. We are committed to contributing our best efforts to achieve a comprehensive consensus and functional unity, ensuring the successful conclusion of the dialogue with Serbia. Our ultimate goal is mutual recognition, creating a secure, peaceful, and prosperous environment while fostering good neighborly relations between the two states and peoples. This endeavor aligns with our shared vision of opening pathways to Euro-Atlantic integrations, reinforcing peace and stability in the Balkans.

With utmost respect,

Elmi Berisha, PhD

President of the Pan-Albanian Federation of America “VATRA”

foto: faktiditor.ch

Check Also

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e Pallatit Brancaccio në Romë

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com