Tag Archives: Gjergj Fishta

Rileximi i Fishtës obligim qytetar e Kombëtar

Instalimi i ideologjisë komuniste në Shqipëri nga nëntori i vitit 1944 ishte me pasoja të mëdha shoqërore e kombëtare, sepse u anatemuan figura të rëndësishme kulturore e kombëtare, me të vetmin shkak se nuk ishin të përshtatshëm sipas kursit ideologjik të pushtetit komunist në Shqipëri. Në gamën e gjerë të tyre personaliteteve bënë pjesë edhe poeti kombëtar Gjergj Fishta, i …

Read More »

Gjergj Fishta dhe ‘Këngëtari i verbër’ i tij në gjuhën frënge

Shkruan: Prof. Begzad Baliu Në vend të hyrjes Brenda më shumë se një shekulli që kur filluan së botuari këngët e Lahutës së Malcis, janë bërë shumë botime në gjuhën shqipe dhe në gjuhë të tjera: gjermanisht, italisht, anglisht dhe tani së fundi frëngjisht. Në të vërtetë botime të Lahutës së Malcis mund të konsiderohen në radhë të parë botimet …

Read More »
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com