Tag Archives: Faik Konica

Parajsa shpirtërore e dashurisë shndërruar në art poetik

Nga Mëhill Velaj, New York Të mençurit e Rilindjes Evropiane si Dante dikur, kanë thënë se “poeti është një lloj profeti i cili ia hap portat parajsës.” Andaj pena poetike dhe magjia letrare që na ofron Gjekë Marinaj është sfiduese për lexuesit por njëherësh edhe një shkallë katarzimi e thellimi në fenomene letrare të cilat shquhen për stilin e veçantë, …

Read More »

Faik Konica, shqiptari i ditur, reagues kurajoz dhe polemist i ashpër

Nga Albert Vataj Ai, i madhi Faik Konica, ai, pendëmprehti e gjuhëhidhuri, i shumëdituri e i shumëakuzuari, atdhetari i madh dhe fshikulli më i pamëshirshëm ndaj vulgut dhe trandjeve. Ai që guxoi si pakkush të thoshte disa të vërteta që shndrisin edhe sot në vetëdijen e çdo mendjeje të kthjellët dhe vullnese për të pranuar dhe kuptuar pa qenë i …

Read More »

Data 27 tetori 1928 dhe fotoja e Faik Konicës me Sekretarin amerikan të Shtetit, Frank Kellogg

Më 27 tetor 1928, në Uashington DC u nënshkruan dy akte të rëndësishme dypalëshe midis presidentit të SHBA, Calvin Coolidge dhe ministrit tonë Faik Konica, “Traktati i Arbitrazhit” dhe “Traktati i Paqësimit”. Në foto Faik Konica (majtas) me Sekretarin e Shtetit të SHBA Frank Kellogg, më 17 korrik 1926. Konica, i cili sapo kishte filluar detyrën e ministrit fuqiplotë të …

Read More »

Faik Konica, shqiptari i ditur, reagues kurajoz dhe polemisti i ashpër

Faik Konica ishte një nga personalitetet më unike të historisë së mendimit shqiptar. Universi i tij i papërmasshëm i dijes dhe reagimit, shënuan në kujtesën e kohës kreshtën më të lartë të zotërimit të mendjes së dritur dhe shpirti të trazuar. Bota përcillte te Konica një shqiptar i përmasave të pakonkurrueshme e shumëdimensional. Ai, i madhi Faik Konica, ai, pendëmprehti …

Read More »
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com