Tag Archives: Arberesh

Vinçens Stratigo, poeti arbëresh që evokoi historinë shqiptare me vargje

Gjysma e dytë e shekullit të nëntëmbëdhjetë që, me gjithë rrëzimin e dinastisë së Burbonëve, ishte një periudhë konfliktesh sociale të vazhdueshme në mbarë Italinë e jugut, na jep një shkrimtar i cili shpesh është cilësuar si poeti i parë socialist në letërsinë shqiptare, Vinçenc Stratigo102 (ital. Vincenzo Straticò, 1822-1885). Ai ishte nga katundi kalabrez Ungër në provincën e Kozencës …

Read More »

Françesko Krispi, një arbëresh, që me vepër dhe vlerë kontributi, zuri një vend privilegji në historinë e Italisë

Konsiderohet si njëri nga arkitektët e bashkimit të Italisë në vitin 1860, dhe ai ishte arbëresh, një potencial i jashtëzakonshëm i mendimit dhe veprimit. Jeta e tij është e stuhishme dhe arritjet gjithashtu janë të mëdha. Nuk reshti së përmbushuri qëllimet e tij që mbruheshin në idealet e larta dhe qëllimet e mira, pavarësisht kohës së cilës ai i përkiste …

Read More »
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com