Shuhet Prof. Giuseppe Chiaramonte, miku i madh i shqiptarëve

Ornela Radovicka

Qendra Albanalogjike themeluar nga A.Bellusci. Frascineto/Calabria

Prof Giuseppe Zef Chiaramonte lindi me 29 Korrik 1946 ne Santa Cristina di Gela, dhe është arbëresh i Siçilisë. Ka ushtruar profesionin si mësues i shkollës së mesme, më pas ka punuar si drejtor ne bibliotekë.

Jetoi dhe punoi në Palermo. Chiaramonte ishte studiues i kultures se Evropës Lindore, ai përsosi njohuritë e tij për Ballkanin në universitetet e Selanikut dhe te Prishtinës. Varianti arbërisht ishte misioni i tij. Prej disa vitesh ai zhvilloi kurse falas për shkrim e këndim, dhe jo vetem por e shoqëroi ate edhe me kulturën arbëro-shqiptare prane shkollat ​​publike ne Sicili si dhe prane bibliotekës ku drejtonte. Chiaramonte duke qene njohes i mirë i gjuhës shqipe, bëri punën e përkthyesit zyrtar, nga marsi deri në qershor 1991, me fluksin e refugjatëve ardhur nga Shqipëria dhe bashkëpunoi me Prefekturën dhe Komisariatin e Policisë së Palermos për të siguruar Qendrën e Mikpritjes Albanesi të Buon-fornello (COAB).

Për këtë kontribut e sukses ka marrë një notë merite nga Prefekti Jovine.

Në vitin 1999 ai mirëpriti pro-refugjatët kosovarë në ish-bazën amerikane në Comiso, duke vepruar si përkthyes për Ministren e Brendshme, Rosa Russo Jervolino, dhe më vonë, si përkthyes edhe për Presidentin Ibrahim Rugova.

Në Kosovën e lirë ai bashkëpunoi me UNMIK-un (Misioni i Kombeve të Bashkuara në Kosovë) në emër të disa OJQ-ve dhe si vëzhgues gjatë zgjedhjeve të para demokratike.

Ish-anëtar i Komitetit Ekzekutiv Rajonal të A.I.B. (Shoqata e Bibliotekave Italiane), ish korrespondent i seksionit të gjuhës Radio-Al-Banese të Vatikanit, sekretar i Komitetit Italian Pro Kosova, përgjegjës për kulturën arbëreshe dhe shqiptare të Qendrës Ndërkombëtare për Studime mbi Mitin.

Chiaramente është autor si: i Vijmë nga Shqipëria, bot. Sinnos, Romë, 1992 dhe i Tokës së Konstandinit: Arbe bizantinë, Normanët dhe Shqiptarët në S. Cristina Gela: burime dokumentare, Palermo, 2002.

Për interesat e tij në fushën albanologjike, Fakulteti i Letërsisë i Universitetit të Palermos i dha titullin Ekspert në lëndën.

Prof Zef, dallohej per inisiativat e tij, si edhe per mbeshtetjen e flakët te varjantit arbërisht në shkolle si edhe promovimin e arberishtes në administratë.

Gjithë jetën Zef Chiaramonte ia përkushtoi Arberishtes, dhe kultures arbereshe.

Jeta dhe vepra e Prof Giuseppe Chiaramonte do të ngelet e përjetshme. Zefi donte Arberine e tij, por deshi shumë edhe Kosovën, dhe Kosova nuk do ta harrojë kurrë Zefin.

Check Also

INAUGUROHET BAZA E NATO-S NË KUÇOVË, MESAZHI I PRESIDENTIT TË REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË Z.BAJRAM BEGAJ

Të nderuar ushtarakë të lartë të NATO-s, Të dashur ushtarë dhe efektivë të FA, Rijetësimi …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com