Përvjetori i 16-të të Pavarësisë së Kosovës u kremtua edhe në kryeqytetin polak

Polonia e njohu shpejt pavarësinë e Kosovës, tashmë në vitin 2008, por vetëm që nga ky vit, ky shtet më i ri evropian ka Shefin e Misionit të Konsullatës së Përgjithshme të Republikës së Kosovës në Varshavë. Ai është Drilon S. Gashi.

Anëtarët e shoqatës sonë, të cilët organizojnë takime për përvjetorin e Pavarësisë së Kosovës që nga viti 2012, me shumë kënaqësi e përkrahën Konsullin në përgatitjen e festimeve të këtij viti. Me një zhvendosje të lehtë në kohë, jo më 17 shkurt, por nëntë ditë më vonë, më 26 shkurt.

Në sallën e bukur me kolona të Institutit të Historisë të Universitetit të Varshavës, Drilon. S Gashi dhe bashkëshortja e tij Tringë Krasniqi-Gashi pritën mysafirë të shquar, ambasadorë, ndër të cilët Mimoza Halimi, ambasadore e Republikës së Shqipërisë, përfaqësues të trupit diplomatik, përfaqësues të institucioneve polake, mediave, si dhe kosovarë dhe shqiptarë që jetojnë në Poloni. Përfaqësuesit e Komunës Belsk, të udhëhequr nga kryetari i bashkisë Wladysław Piątkowski, u mirëpritën gjithashtu. Më lejoni t’ju kujtoj se vitin e kaluar të dyja shoqatat tona, gjegjësisht Shoqëria Polako-Shqiptare dhe Kos-Pol, ndër të tjera kanë krijuar bashkëpunim me këtë komunë. synonte të paraqiste figurën e shqiptarit të shquar, Łukasz Antoni Crutta, varri i të cilit është në Lewiczyn. Dorota Horodyska, kryetare e TPA-së, inicioi krijimin e një biblioteke të letërsisë shqipe që mund të përdoret nga banorët e komunës.

Ishte veçanërisht bukur kur në fjalën e tij përshëndetëse, shefi i misionit të Konsullatës së Përgjithshme të Republikës së Kosovës, Drilon S. Gashi, theksoi citimin në vijim: Ne kemi dy organizata shumë të rëndësishme në Poloni, atë polako-kosovare. – Shoqata KosPol dhe Shoqata Polako-Shqiptare TPA, të cilat janë të palodhura në punën e tyre për forcimin e lidhjeve midis vendeve dhe popujve tanë, kryesisht përmes artit, kulturës, historisë dhe shkëmbimit shkencor.

Në pikën e radhës të programit, Haxhi Dulla, kryetar i Kos-Pol, u ka treguar të ftuarve historinë e krijimit të shoqatës, e cila për 12 vite shërbeu si konsullatë joformale. Shoqata është kontaktuar nga shqiptarë nga Kosova, të cilët studionin, jetonin dhe punonin në Poloni, duke kërkuar ndihmë në çështje të ndryshme, nga çështjet gjuhësore dhe juridike deri tek kërkesat për përkthime në zyra. Polakët gjithashtu kërkuan informacione për udhëtimet, për Kosovën, rregulloret në fuqi, etj.

Drilon S.Gashi dhe Haxhi Dulla shprehën besimin se duke punuar së bashku do të mund të bëjnë më shumë mirë për promovimin e mirë të Kosovës në Poloni.

Konsulli në veçanti falënderoi Prof. Irena Sawicka, arritjet shkencore të së cilës përfshijnë punime pioniere për gramatikën dhe lakimin e gjuhës shqipe në Poloni. Në dhjetor të vitit 2020, ajo u zgjodh anëtare e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Kosovës.

Jarosław Rosochacki, historian, etnograf, përkthyes i betuar i gjuhës shqipe dhe Konsull i Përgjithshëm Nderi për një kohë të gjatë i Republikës së Shqipërisë, u vlerësua për kontributin e tij të madh në afrimin e Kosovës dhe Shqipërisë me polakët.

Mikpritësi i ceremonisë ishte prof. UW Rigels Halili i ftoi mysafirët në një pikë të veçantë të programit – një recital nga Lule Elezi, pianiste e shquar nga Kosova që jep koncerte si në Evropë ashtu edhe në kontinente të tjera. Artistja është veçanërisht e prirur për të interpretuar kompozimet e Fryderyk Chopin, nga të cilat ajo luajti tre në ceremoni.

Pas pjesës zyrtare dhe artistike, pati kohë për biseda me gotë verë e importuar enkas për këtë rast nga Kosova dhe delikatesat ballkanike.

Në foto: pamje nga përgatitjet dhe ceremonia.

Teksti dhe fotot Tamara Jesionowska

Dërgoi për Diellin: Haxhi Dulla

Check Also

INAUGUROHET BAZA E NATO-S NË KUÇOVË, MESAZHI I PRESIDENTIT TË REPUBLIKËS SË SHQIPËRISË Z.BAJRAM BEGAJ

Të nderuar ushtarakë të lartë të NATO-s, Të dashur ushtarë dhe efektivë të FA, Rijetësimi …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com