Më 13 tetor 1792, kur hidheshin themelet e Shtëpisë së Bardhë

Guri i themelit të Shtëpisë së Bardhë u vendos më 13 tetor 1792. Në një shpallje të lëshuar më 24 janar 1791, Presidenti Xhorxh Uashington shpalli vendndodhjen e përhershme të kryeqytetit të ri, një zonë toke në bashkimin e Degës Potomac dhe Lindore ( Anacostia) lumenj që përfundimisht do të bëheshin Distrikti i Kolumbisë. Uashingtoni dhe Pierre Charles L’Enfant, planifikuesi francez i qytetit federal, zgjodhën vendin për rezidencën.

I lutem Parajsës që t’i japë bekimet më të mira kësaj Shtëpie dhe të gjithë atyre që do të banojnë në të. Askush tjetër përveç njerëzve të ndershëm dhe të mençur le të sundojë kurrë nën këtë çati. Shkruhet në Letrën, me të cilën Presidenti John Adams i drejtohej Zonjës së Parë, Abigail Adams, 2 nëntor 1800.

Kongresi kishte zgjedhur për strukturën të ndërtesës një dizajn nga James Hoban, një arkitekt emigrant irlandez, që jeton në Charleston, Karolina e Jugut. I modeluar sipas Leister House në Dublin, Irlandë, plani i Hoban paraqiste stilin palladian të popullarizuar në Evropë. Ai u zgjodh mbi disa propozime të tjera, duke përfshirë një të paraqitur nga Thomas Jefferson. Presidenti, John Adams dhe gruaja e tij Abigail u zhvendosën në strukturën e papërfunduar më 1 nëntor 1800, duke iu përmbajtur zhvendosjes së planifikuar të kryeqytetit nga Filadelfia. E ndërtuar nga gur ranor të bardhë-gri që binte në kontrast të fortë me tullat e kuqe të përdorura në ndërtesat aty pranë, Shtëpia e Presidentit, e njohur gjithashtu si Rezidenca Ekzekutive, u quajt Shtëpia e Bardhë që në vitin 1812. Presidenti Theodore Roosevelt e miratoi zyrtarisht termin në vitin 1901. Pierre L’Enfant punësoi afrikano-amerikanë të skllavëruar nga zotërit e tyre për të pastruar vendet për Shtëpinë e Bardhë dhe Kapitolin. Ata gjithashtu mbanin materiale ndërtimi dhe kryenin punë të kualifikuar së bashku me punëtorët e paguar për të ndërtuar Shtëpinë e Bardhë.

Trupat pushtuese britanike dogjën Shtëpinë e Bardhë gjatë muajve të fundit të Luftës së 1812. E rindërtuar dhe zgjeruar sipas planeve të Hobanit, ajo u ripushtua nga James Monroe në 1817. Zgjerimi tjetër i madh i rezidencës ekzekutive u bë gjatë presidencës së Theodore Roosevelt, kur i dyti- dhomat e katit u shndërruan nga zyra në ambiente banimi për familjen e presidentit. Krahu Perëndimor u ndërtua gjithashtu gjatë kësaj periudhe për të strehuar stafin presidencial në zgjerim. Për më shumë se gjashtë muaj në vitin 1927, Presidenti dhe zonja Calvin Coolidge jetuan në Dupont Circle aty pranë, ndërsa Shtëpia e Bardhë u rinovua dhe çatia u ngrit dhe u zëvendësua. Gjatë viteve të Trumanit, struktura e ndërtesës u përforcua me trarë çeliku.

Today in History

Përgatiti: Redaksia e Vatra Federation

Check Also

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e Pallatit Brancaccio në Romë

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com