Kronistia bizantine, Anna Comnena tregon mbi pushtimin norman të Shqipërisë më 1081

Nga Robert Elsie

Historiania bizantine Anna Comnena (1083- rreth 1153) ishte e bija e perandorit Alexius I Comnenus (reg. 1081-1118) dhe gruas së tij Irene Ducas. Në vitin 1097, ajo u martua me historianin Nicephorus Bryennius (1062-1138). Dështimi i një komploti të ngathët për të parandaluar vëllanë e saj më të vogël, Gjon II Komneni (reg. 1118-1143), që të arrinte në fron, e detyroi atë dhe nënën e saj të tërhiqeshin në një manastir. Atje ajo kaloi pjesën tjetër të ditëve të saj, duke ia kushtuar energjitë e saj erudicionit dhe studimeve. Me vdekjen e të shoqit në vitin 1138, ajo vazhdoi “Historinë” e cila, me përfundimin e saj në 1148 në tetë libra, u bë e njohur si “Aleksiada.” Me interes në “Aleksiada” e cila, siç nënkupton titulli, i kushtohet kujtimit të babait të saj, është përshkrimi i saj i pushtimit norman të Shqipërisë, i udhëhequr nga rivali i hershëm i babait të saj, Robert Guiscard, Duka i Pulias (reg. 1057-1085). Guiscard rrethoi Durrësin në vitin 1081 dhe mundi perandorin bizantin atje. Njerëzit e tij më pas u nisën në ndjekje të Aleksit. Anna Comnena i përshkruan ngjarjet me shumë qartësi.

Roberti arriti në shenjtëroren e Shën Nikollës, ku ishte tenda perandorake dhe të gjitha bagazhet romake. Më pas ai dërgoi të gjithë njerëzit e tij të aftë në ndjekje të Aleksit, ndërsa ai vetë qëndroi atje, duke u gëzuar për kapjen e afërt të armikut. Të tilla ishin mendimet që ndezën shpirtin e tij arrogant. Njerëzit e tij e ndoqën Aleksin me vendosmëri të madhe deri në vendin e quajtur nga vendasit Kake Pleura [Ndroq]. Situata ishte si më poshtë: më poshtë rrjedh lumi Charzanes [Erzen]; në anën tjetër ishte një shkëmb i lartë, i mbingarkuar. Ndjekësit e kapën atë mes këtyre të dyjave. E goditën me shtizat e tyre në anën e majtë (gjithsej ishin nëntë) dhe e detyruan në të djathtë. Pa dyshim se ai do të kishte rënë, nëse shpata që ai e kapi në dorën e djathtë nuk do të ishte mbështetur fort në tokë. Për më tepër, maja e shtyllës në këmbën e tij të majtë kapur në skajin e leckës së shalës (të cilën ata e quajnë hipostroma) dhe kjo e bëri atë më pak të rrezikuar për t’u rrëzuar. Ai e kapi manen e kalit me dorën e majtë dhe e tërhoqi veten lart. Ishte pa dyshim një fuqi hyjnore që e shpëtoi atë nga armiqtë e tij në një mënyrë të papritur, sepse bëri që Keltë të tjerë t’i drejtonin shtizat e tyre nga e djathta. Shtizat, të shtyra në anën e djathtë, e drejtuan papritur dhe e mbajtën në ekuilibër. Ishte vërtet një pamje e jashtëzakonshme. Armiqtë në të majtë u përpoqën ta largonin; ata në të djathtë zhytën shtizat e tyre në krahun e tij, sikur të ishin në garë me grupin e parë, duke kundërshtuar shtizën me shtizën. Kështu perandori u mbajt i drejtë midis tyre. Ai u vendos më fort në shalë, duke kapur njësoj më fort me këmbët e tij pëlhurën e kalit dhe shalës. Ishte në këtë moment që kali dha prova të fisnikërisë së tij. Në çdo rrethanë, ishte jashtëzakonisht i shkathët dhe shpirtëror, me forcë të jashtëzakonshme, një kalë lufte i vërtetë (Alexius e kishte marrë në të vërtetë nga Bryennius, së bashku me pëlhurën e shalës me ngjyrë vjollce kur e zuri rob gjatë mbretërimit të Nicephorus Botaniates). Për ta thënë shkurt, ky karikues tani ishte i frymëzuar nga Providenca Hyjnore: ai papritmas kërceu në ajër dhe u ul në majë të shkëmbit që përmenda më parë sikur të ishte ngritur me krahë – ose për të përdorur gjuhën e mitologjisë, sikur ai kishte marrë krahët e Pegasit. Bryennius e quante atë Sgouritzes (Gjiri i Errët). Disa nga barbaret’ nga duart e tyre ranë shtiza, duke goditur ajrin e zbrazët; të tjerët, të cilët kishin shpuar rrobat e perandorit, mbetën aty dhe u morën me kalin kur ai u hodh. Alexius i preu shpejt këto armë pasuese. Me gjithë rreziqet e tmerrshme në të cilat gjendej, ai nuk ishte i trazuar në shpirt, as nuk ishte i hutuar në mendime; ai nuk humbi kohë në zgjedhjen e rrugës së përshtatshme dhe, në kundërshtim me çdo pritje, shpëtoi nga armiqtë e tij. Keltët qëndruan gojëhapur, të habitur nga ajo që kishte ndodhur, dhe me të vërtetë ishte një gjë shumë e mahnitshme. Ata e panë që ai po nisej në një drejtim të ri dhe e ndoqën edhe një herë. Kur ishte shumë përpara ndjekësve të tij, ai u rrotullua dhe, duke u përballur ballë për ballë me njërin prej tyre, e futi shtizën e tij nëpër gjoksin e burrit. Ai ra menjëherë në tokë, i rrafshuar në shpinë. Duke u kthyer, Aleksi vazhdoi rrugën. Megjithatë, ai ra me disa Keltë që kishin ndjekur romakët më tej. Ata e panë atë shumë larg dhe u ndalën në një rresht, mburojë më mburojë, pjesërisht për të pushuar kuajt e tyre, por në të njëjtën kohë duke shpresuar ta merrnin të gjallë dhe t’ia jepnin Robertit si një çmim lufte. I ndjekur nga armiqtë nga pas dhe i përballur nga të tjerët, Aleksi u dëshpërua për jetën e tij; por ai mblodhi mendjen dhe duke vënë re në qendër të armiqve të tij një njeri, i cili, nga pamja e tij fizike dhe shkëlqimi vezullues i armaturës së tij, mendoi se ishte Roberti, ai e mbajti kalin e tij dhe e sulmoi.Kundërshtari i tij gjithashtu rrafshoi shtizën e tij dhe ata të dy përparuan nëpër hapësirën ndërhyrëse për të bërë betejë. Perandori ishte i pari që goditi, duke vënë në shënjestër të kujdesshëm me shtizën e tij. Arma e shpoi gjoksin e Keltit dhe i kaloi nga shpina. Menjëherë ai ra në tokë i plagosur për vdekje dhe vdiq në vend. Pas kësaj, Alexius u largua përmes qendrës së vijës së tyre të thyer. Vrasja e këtij barbari e kishte shpëtuar. Miqtë e burrit, kur e panë të plagosur dhe të hedhur në tokë, u mblodhën rreth e qark dhe e kujdesën ndërsa ai shtrihej aty. Të tjerët, duke u ndjekur nga pas, zbritën ndërkohë nga kuajt dhe e njohën të vdekurin. Ata rrihnin gjoksin nga pikëllimi, sepse megjithëse nuk ishte Robert, ishte një fisnik i shquar dhe krahu i djathtë i Robertit. Ndërsa ata ishin të zënë me të, perandori ishte në rrugë të mbarë…

Pas kësaj, Keltët vazhduan rrugën drejt Robertit. Ky i fundit kur i pa duarbosh dhe mësoi se çfarë u kishte ndodhur, i dënoi me hidhërim të gjithë dhe një në veçanti, të cilin madje e kërcënoi se do ta fshikullonte, duke e quajtur frikacak dhe injorant në luftë. Shoku pritej të vihej në tortura të tmerrshme – sepse ai nuk kishte kërcyer në shkëmb me kalin e tij dhe ose e kishte goditur dhe vrarë Alexius, ose e kapi dhe e kishte sjellë të gjallë te Roberti. Për këtë, Roberti, në aspekte të tjera, më trimi dhe më i guximshmi i njerëzve, ishte gjithashtu plot hidhërim, i shpejtë në zemërim, me një zemër të mbushur me zemërim. Në marrëdhëniet e tij me armiqtë, ai kishte një nga dy qëllimet: ose të vraponte me shtizën e tij çdo njeri që i rezistonte, ose të hiqte veten, duke i prerë, si të thuash, fillin e Fatit. Megjithatë, ushtari të cilin ai e akuzoi tani dha një rrëfim të gjallë të ashpërsisë dhe paarritshmërisë së shkëmbit: askush, shtoi ai, qoftë në këmbë apo me kalë, nuk mund të ngjitej pa ndihmën hyjnore – për të mos përmendur një njeri në luftë dhe të fejuar. në luftime; edhe pa luftë ishte e pamundur të merreshim me ngjitjen e saj. “Nëse nuk mund të besosh asnjë fjalë që them,” ai bërtiti, “provoje vetë – ose lëre ndonjë kalorës tjetër, sado i guximshëm, të shkojë”. Ai do ta shohë që nuk bëhet fjalë. Gjithsesi, nëse dikush duhet ta pushtojë atë shkëmb, jo vetëm minus krahët, por edhe me ta, atëherë unë vetë jam gati të duroj çdo ndëshkim që do të donit të emërtoni dhe të dënoheni për frikacakë.” Këto fjalë, të cilat shprehnin habinë dhe habinë e burrit, qetësuan tërbimin e Robertit; zemërimi i tij u kthye në admirim. Sa i përket perandorit, pasi kaloi dy ditë e net duke udhëtuar nëpër shtigjet gjarpëruese të maleve fqinje dhe gjithë atij rajoni të pakalueshëm, ai arriti në Achrida [Ohër]. Rrugës kaloi Charzanes dhe priti për një kohë të shkurtër pranë një vendi të quajtur Babagora [malet e Krrabës midis Tiranës dhe Elbasanit] një luginë e largët. As disfata dhe as ndonjë nga të këqijat e tjera të luftës nuk e trazuan mendjen e tij; ai nuk u shqetësua aspak nga dhimbja e ballit të plagosur; por në zemër hidhërohej thellë për ata që kishin rënë në betejë dhe veçanërisht për burrat që kishin luftuar trimërisht. Megjithatë, ai iu kushtua tërësisht problemeve të qytetit të Dyrrachium [Durrësit] dhe e lëndoi të kujtonte se tani ishte pa udhëheqësin e tij, Paleologun (sepse ai nuk kishte mundur të kthehej – lufta kishte ecur kaq shpejt). Me të gjitha mundësitë e tij ai siguroi sigurinë e banorëve dhe ia besoi mbrojtjen e kështjellës oficerëve venecianë që kishin emigruar atje. E gjithë pjesa tjetër e qytetit u vu nën komandën e Komiskortes, një vendas nga Shqipëria (τῷ ἔξ Αρβανῶν ὁρμωμένῳ), të cilit i dha këshilla të dobishme për e ardhmja me shkronja.

Në përgjithësi u pajtua dhe disa në fakt thanë se Roberti ishte një udhëheqës i jashtëzakonshëm, mendjemprehtë, me pamje të bukur, i sjellshëm, një bisedues i zgjuar me një zë të lartë, i arritshëm, me shtat gjigant, me flokë pa ndryshim gjatësia dhe mjekra e trashë; ai ishte gjithmonë i kujdesshëm për të respektuar zakonet e racës së tij; ruante deri në fund lulëzimin rinor që i dallonte fytyrën dhe në të vërtetë gjithë trupin dhe krenohej me të – kishte fizikun e një lideri të vërtetë; ai i trajtonte me respekt të gjithë nënshtetasit e tij, veçanërisht ata që ishin më shumë se zakonisht të përkushtuar ndaj tij. Nga ana tjetër, ai ishte koprraci dhe i kapur në ekstrem, një biznesmen shumë i mirë, më lakmues dhe plot ambicie. I dominuar nga këto tipare, ai tërhoqi shumë kritika nga të gjithë. Disa njerëz fajësojnë perandorin për humbjen e kokës dhe fillimin e luftës me Robertin para kohe. Sipas tyre, po të mos e provokonte shumë shpejt Robertin, do ta kishte rrahur lehtësisht në çdo rast, sepse ndaj Robertit qëllohej nga të gjitha drejtimet, nga shqiptarët (ἀρβανιτῶν) dhe nga Bodinus’ burra nga Dalmacia. Por sigurisht që zbuluesit e gabimeve qëndrojnë jashtë rrezes së armëve dhe shigjetat me acid që ata gjuajnë ndaj garuesve vijnë nga gjuha e tyre. E vërteta është se burrëria e Robertit, aftësia e tij e mrekullueshme në luftë dhe shpirti i tij i palëkundur njihen botërisht. Ai ishte një kundërshtar që nuk mposhtet lehtë, një armik shumë i ashpër që ishte më i guximshëm se kurrë në orën e tij të humbjes.

[Ekstrakt nga: Anna Comnena, Aleksiada, IV 7-8, Bon 1836, f. 215-221 dhe f. 293-294. Përkthyer nga greqishtja nga E. R. A. Sewter në: The Alexiad of Anna Comnena, Londër 1969, f. 149-153 dhe f. 195. Ribotuar në Robert Elsie: Early Albania, a Reader of Historical Texts, 11th-17th Centuries, Wiesbaden 2003, f. 6-9.]

http://www.albanianhistory.net/1081_AnnaComnena/index.html

Foto: https://www.worldhistory.org/image/8609/mosaic-of-alexios-i-komnenos/

Përgatiti: Albert Vataj

Check Also

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e Pallatit Brancaccio në Romë

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com