Ekrem Bardha, gjiganti i heshtur…

Alfons Grishaj

Dashuria për atdheun është vlerë e paçmuar e cila qendron tek atdhetari jo si luks, por si detyrë. Sa më tepër atdhetari përkushtohet ndaj kombit te vet aq më shumë ndihet debitor. E kunderta ndodh me pseudo-atdhetarin, i cili detyren e quan akt heroik dhe per kundrejt saj shpërblimin duke e quajtur atdheun debitor. Historia na meson thelbin dhe rolin e Unit dhe Kolektivit, karakterin real dhe falls. Ne shohim personazhin që vjen nga asgjekundi dhe kerkon per tu berë i famshem me rastësinë e dyshimtë, dhe shqiptarin e vërtetë, që gjaku i tij që pikon nuk duket ne flamurin e kuq se ka të njëjten ngjyrë.

Siç dihet nga të gjithë ne, diktatura komuniste u mundua në të gjitha format për të shkelur gjakun e derdhur të nacionalistëve që mbajten flamurin e pastër. Atyre u krijuan dosjet, ku dhe sot pas 25 vitesh, të përsekutuarit gjykohen në bazë të këtyre dosjeve fallso e të turpshme. Pra, përsëri patrioti quhet spiun e tradhëtarë, dhe komunisti tradhëtar e spiun. Metastazat e komunizmit kanë një puthje satanike si Black Mamba, që dhe anti-toda e përendimit nganjëherë është e pafuqishme prej atij helmi.…Megjithatë, heronjtë janë heronj! Duke pasur si mburojë aktin tyre patriotik nuk kanë nevojë për anti-todë as për këmbana, por vetem për respect dhe drejtësi!

Sot, unë do të trajtoj një nga këto figura patriotike pragmatiste që vijnë rrallë në histori. Aktet politike që i kanë shërbyer kombeve nuk vijnë nga llafe boshe, apo retorika televizive , por politikë tipike diplomatike. Heroi që i kushtohet shkrimi punoi ne kete menyrë, prandaj pa frikë do ta quaj, Gjigandi i Heshtur, i cili bëri të njohur për herë të parë çështjen e Shqiptarve të Dardanisë pranë Kongresit Amerikan, çështjen e shqipëtarëve të shtypur nën regjimin serb.…Mjafton të lexosh 79 faqet e “ HEARING AND BRIEFING”, BEFORE THE SUBCOMMITTEE ON HUMAN RIGHTS AND INTERNATIONAL ORGANIZATIONS, OF THE COMMITTEE ON FOREING AFFAIRS HOUSE OF REPRESENTATIVES.

NINETY-NINTH CONGRES,SECOND SESSION,OCTOBER 2 AND 8,1986. Kjo broshure e botuar nga zyra e qeverise amerikane, me 79 faqe, me titullin: “PERSECUTION OF THE ALBANIAN MINORITY IN YOGOSLLAVIA”, ka një shtytes, një iniciator, një çelës të artë, një patriot të madh, i cili quhet Ekrem Bardha.

Dikush mund të bej pyetje, si është e mundur që një biznesmen, njeri i thjeshtë, i pa diplomuar në shkencat politike, por në stilistikë, të jetë aq largpamës sa të levizë shtetin më të fuqishem në botë për të bërë faktor popullin shqipëtar?! Pyetjet janë të kuptueshme , gjithashtu xhelozia dhe cmira, por inati dhe balta janë të pajustifikueshme.…Pas baballarve të kombit, z. Bardha krijoi zërin më të fuqishëm në historinë e shqiptareve në perëndim. Ai nuk ishte dhe nuk është llafollog për të debatuar dhe tërhequr mendiat që të krijojë “UNIN” në ndërkombtarizim si DioGuardi, por ishte dhe është një punëtorë patriot me energji të pashterrshme për të punuar per çështjen e madhe të kombit shqipëtar. Ekremi, për lobim përdori zgjuarsinë dhe intuiten e lindur ,duke e gershetuar me financë. Ai nuk lobonte me pagesë ,përkundrazi paguante për lobim. Një ditë me tha: “Sikur të kerkoja para për të lobuar për shqipërinë, do më dukej vetja si një i punësuar për të bërë punen, dhe jo si një shqiptarë që ti sherbeja kombit tim”. Kjo thënje të lë pa gojë…Lobimi i tij ishte leva e Arkimedit, që tronditi themelet e shtetit Jugosllav dhe ndryshoj përgjithmonë raportet në favor të popullit shqiptar.

Kongressman Bill Broomfield, njihej si miku i ngushtë i Z. Ekrem Bardha, i cili i frymzuar dhe i shtyrë nga Ekremi, loboi në Kongres me një fanatizem të pashoq për të mbrojtur të drejtat e shqiptarëve nen rregjimin Serb. Broomfield, çeshtjen Ivezaj e përdori si nismë për të shpërthyer vullkanin Amerikan ndaj Jugosllvisë. Ai tregon hapur para Kongresit , se Ekrem Bardha, i dha shtytjen që të njihte dhe të trajtonte vuajtjet e shqiptarëve si prioritet nga shtetit Amerikan. Vlen për t’u theksuar se deri në atë kohë Jugosllavia gëzonte reputacionin absolut tek Amerika dhe kishte “Statusin e Kombit të Favorizuar”, problemi i Dardanisë (Kosova ), pothuajse ishte i panjohur në shtetin më të fuqishem në botë. Patriotet shqipëtarë punonin ne forma të ndryshme për komb, me shkrime, me intervista me takime të niveleve të ndryshme, por kurrë më parë nuk paten një arritje të tillë që të depononin para Kongresit Amerikan me perfaqesues e vet:

Kongressman Bill Broomfield, Ekrem Bardha dhe Joseph DioGuardi, Sami Rrepishti , qe me daten 8 Tetor 1986, ne oren 9:30 do të fillonin “sulmin” ndaj Jugosllavisë…

Nuk do të ripërseris çfare u tha aty prej shumë Kongresmenëve, të cilët ishin në unison,por dua të perseris disa gjëra që për mua ishin alfa dhe omega e takimit…Kongresmeni Broomfield, do të mbronte shqiptarët si një kalorës i madh shqiptar, por me gjuhen diplomatike të sofistikuar:

“I think this has gone so far we are not only talking about one young man from Detroit, because he apparently participated in a demonstration in 1981, 5 years ago, and being thrown in jail for 7 years, and of course, these other two. I think its time now that we show the Yugoslav Government that we respect United States citizenship, I say it is time to cut off their water, and when I talk about their water, I mean trade with United States. I appreciate this opportunity to give this statement before I introduce Mr.Bardha from Detroit.” (Kujdes …Ai permend Mr. Bardha dhe jo tjetër emër të pranishem në deshmi),

Mr. Yatron thank you very much.Thank you Mr. Broomfield(P-18)

Our first witness today is the honorable Joseph DioGuardi, a Member of Congress from the state of New York. We welcome you here today, Joe, and look forward to hearing your statement.(P-21,22)

STATEMENT OF HON. JOSEPH DioGUARDI, A REPRESENTATIVE IN CONGRESS FROM THE STATE OF NEW YORK.

Mr. DioGuardi. Thank you.

Mr. Chairman, first, I would like to thank you and the House Subcommittee on Human Rights and International Organizations for your efforts in preparing for this briefing. In addition, I would like to give special thanks to Congressman Dante Fascell, the chairman of the House Committee on Foreign Affairs, for his part in making this briefing in making this briefing possible.

Many Americans take great pride in tracing their roots to the countries of their ancestors. I am no exception. I am proud to tell you that I have traced my roots through Italy to Albania. It is my ancestral link to Albania, 400 years ago, that has heightened my concern for the ethnic Albanian community in Yugoslavia. In any case, Americans stand for a worldwide standard of morality when it comes to people’s human, civil, and economic rights, whether they be Jews in the Soviet Union, Catholics in Northern Ireland, blacks in South Africa, or yes, ethnic Albanians in Yugoslavia.

Today, we will hear from three gentlemen who are authorities on the repressive policies of the Government of the Socialist Republic of Yugoslavia against ethnic Albanians. I believe that this briefing will shed considerable light upon the current situation in Yugoslavia and should move Congress and the administration to take the appropriate action to bring an end to this treatment of ethnic Albanians by the Government of Yugoslavia. Senator Dole and I are sponsors of concurrent resolutions condemning the repression of ethnic Albanians in Yugoslavia. While the Senator could not be with us this morning, I am pleased to submit his statement for the record.

Mr.Yatron. Without objection.

[The prepared statement of Senator Dole follows:]

Jozef DioGuardi, lexon Statementin e Senatorit Doll, duke e përfaqesuar Atë , i cili kish qenë i zenë atë ditë. Satementi (F-23-24)

Mr. Broomfield, e merr fjalen perseri ,duke prezentuar Z. Ekrem Bardha. Iniciatori i ketij takimi Broomfield, e quante me shumë rëndesi prezantimin e zotit Bardha, pikërisht se ai qe dhe çelsi i takimit historic Mr. Broomfield drejtohet para Kongresit me keto fjalë:

Mr. Chairman, before all the excitement this morning. I was prepared just hopefully to say that we were very happy about the results of the trail, but as you know, things didn’t work out that way and ! wanted to say that.

I want to welcome the distinguished group of experts here this morning. I also want to commend you for your leadership in making this important briefing possible. All of us here today share a deep interest in the issue of ethnic Albanian in Yugoslavia and human rights problem in that country.

Allow me to introduce Mr. Ekrem Bardha, the chairman of the Albanian American Republican Clubs of American. Ekrem is a constituent of mine from Michigan. He is a successful businessman who has distinguished himself in serving the Michigan community. Ekrem was born in Albania and escaped from that American and escaped from that country with his brothers. He reached out for the freedom America offers. By any standard he is an expert on the issue of ethnic Albanians in Yugoslavia. He knows of the sufferings of that group. I want to commend him for his excellent work in calling the attention of all Americans to the plight of that suppressed community. Mr.Bardha has been invaluable in calling my attention to the case of Pjeter Ivezaj, a young Michigan resident who is being illegally imprisoned in Yugoslavia. He and other naturalized Americans are today being detained and imprisoned in tat country. Obviously, Yugoslavia cannot continue to violate the human rights of innocent American visitors in this clearly illegal fashion. I believe that the subcommittee must continue to follow this critical humanitarian issue. On that note, let me present Mr.Bardha, the chairman of the Albanian-American Republican Clubs of America. (P-34,35,36)

STATEMENT OF EKREM BARDHA, CHAIRMAN, ALBANIAN-AMERICAN REPUBLICAN CLUBS OF AMERICA.

Mr.Bardha. Thank you for the opportunity to talk with you this morning about the tragic case of Pjeter Ivezaj, an American citizen who has been illegally imprisoned in Yugoslavia. I want to commend Congressmen Yatron for his interest in this case and his leadership in making this session possible. I am especially proud of the Honorable William Broomfield, from my own region of Michigan. He has shown much dedication and leadership in recently informing the American people and the people of the free world, the injustice of the imprisonment of Mr. Pjeter Ivezaj. I also wish to thank my government, the Department of State, and Senators Don Riegle and Carl Levin for their support in this matter, and we must not forget the Honorable DioGuardi from New York. As chairman of the Albanian-American Republican Clubs of America, I am very concerned. Pjeter Ivezaj is a naturalized United States citizen, standing trial in Yugoslavia for participating in a peaceful anti-Yugoslavia demonstration in 1981 in Washington, DC. Ivezaj had joined other Albanian-Americans in a protest against the Yugoslav Government’s repression of the 3 million Albanians in Kosovo and other regions under Yugoslav rule. He was arrested while on a family visit to his native land for his participation in this demonstration.

As a state department spokesman said on October 3, Ivezaj was just exercising his constitutional rights, which includes participation in political demonstrations in the United States.

Can the United States, the leader of the free world, permit a foreign Communist country to dictate to American citizens which of their constitutional rights they can or cannot exercise?

Ivezaj, like thousands of his compatriots, left his native land because of government repression. As a member of the ethnic Albanian minority in Yugoslavia, Pjeter could not freely exercise his human or national rights. He emigrated from Yugoslavia in search or freedom.

The illegal detention and physical and mental torture of Ivezaj testified that the Yugoslav Communist regime, which has received substantial economic and military assistance from the United States, is no different from other communist regimes; It is a repressive, totalitarian, and immoral regime, which systematically violates human rights, especially with regard to ethnic Albanians, irrespective of having signed the Helsinki Act and other human rights international agreements.

Since 1981 alone, 1,500 Albanians were sentenced to up to 15 years of hard labor and more than 6,000 others were sentenced on misdemeanor charges, according to Yugoslav sources. Western press reports and human rights organizations indicate as many as 30,000 Albanians were imprisoned. As in the case of Ivezaj, Albanians an political prisoners are subjected to physical and mental torture, electric shocks and neuroleptic drugs.

We protest in the strongest possible terms the illegal detention and trial of Ivezaj, and the continued repression of the ethnic Albanians in Yugoslavia.

We call on the U.S. Government to do the utmost to ensure the release and safe return of Ivezaj to the United States, here he can resume a normal life.

The integrity of our Nation, its leadership and political parties will remain unquestionable as long as we stand and defend the rights of every individual citizen, regardless of importance or stature.

Mr. Yatron: Thank you very much, Mr. Bardha, for your statement.

Ne takimin në fjalë folen dhe Sami Repishti, Pedro Ramet…

Profesor Repishi , bëri një përmbledhje serioze të fakteve të persekutimit të popullit shqiptar nën regjimin Serb ,por herë -herë me tonacione zbutese në menyrë pedagogjike …, kur kemi parasysh thenjen e tij ; “I would like to say that I cannot go so far as to say they (Jugoslavia ,shenim i imi), that they are trying to eradicate a culture but they are tyrying to limit the progress of Albania education and culture in Kosovo.”

Zotin Bardha, ne e shohim përsëri të fuqishëm dhe të qartë në kërkesat e tija, paasnjë mendyshje jo duke berë histori familjare dhe jo duke folur me nentekste, me teza e ati-teza , por duke venë doren në plagë e kombit të ndarë që vuante nën makinen e ushtrisë së Serbisë.…Ai e mbyll takimin me fjalet e një politikani të pjekur që nuk ben compromise e lojë fjalësh:

“What I would like to say is that why we are here the issue is very clear, that we are here, that three American United States citizens are in jail or sentenced by the Yugoslav Government, and this is issue here. I think that we are asking the American Government, you, the Senators, Congressmen, to solve this problem, this serious, tragic problem, to bring those men, American citizens, and they belongs in this country.

Resolving the serious matters as Nick Dniloff said, one human being really does matter. I think that is why we are here and I recommended as the rest did (Congressmen, shenimi im) to cut off aid to Yugosllavia and we need some results.

Thank You.

Mr. Yatron , i cili ishte dhe kryetari, e falemnderon Z. Bardha, duke u drejtuar Kongresit dhe duke ju përgjigjur Z. Bardha: “ The fact that we are holding this hearing is an indication that we want to do something and we are going to do something”.

Kam lexuar, degjuar, pare emisione televizive për heronj qe kanë punuar për Dardani si Xhimi Xhema etj, po kurrë nuk e kanë mberritur nivelin e këtij momenti historik që mbërriti Z. Bardha. Ai qe grushti i parë kundër Jugosllavisë ! Të tjerat do të vinin prapa.

P.S . Ky shkrim u shkrojt nga unë për librin e dytë të Ekrem Bardha, “E vërteta : Pavarësia e Kosovës, Amerika dhe diaspora”, ku fatkeqësisht, redaktori e cungoi jo profesionalisht.

Check Also

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e Pallatit Brancaccio në Romë

Ambasada e Republikës së Kosovës në Itali festoi 16 vjetorin e Pavarësisë në sallonet e …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com