KULTURE

POEZIA E ESAD MEKULIT NXITË KUJTESËN DHE SHPRISHË HARRESËN

Prof. Milazim KRASNIQI Rileximi kritik i poezisë së Esad Mekulit, pas dyzet vjetësh, sikundër e bëra për këtë rast, më pasuroi me një provokim të ri ndaj kujtesës dhe harresës, të cilat së bashku e konstituojnë lakoren e formimit intelektual dhe natyrës së tij. Duke i rilexuar disa nga poezitë, ato më ktheheshin në kujtesë si poezi që në fëmijëri …

Read More »

NJË VIZITË E MAGJISHME NË SHKODËR

Kadri Tarelli Reportazh në mes dimri E dielë 28, të Janarit 2024, në freskinë e mëngjesit, një grup shokësh nga Durrësi, u nisëm drejt Shkodrës, thjesht për një vizitë te miqtë tanë në atë qytet të artit, kulturës, humorit dhe njerëzve që presin miq veç me dashuri e buzëqeshje. Ne ishim katër: Shpendi Topollaj, shkrimtar e publicist i shumë njohur …

Read More »

KA ARDHUR IMZOT FAN NOLI, NA E KA SJELLĒ ILIR IKONOMI TANI..

Nga Visar Zhiti Ka disa ditē qē ka ardhur, po takon shqiptarē, po shkon andej kēndej si misionar, magjepsēs si ai, nē universitete, biblioteka, tubime, etj, ja, erdhi dhe nē shtēpinē time, – thjeshtē si libēr – dhe siç ndodh, kur vjen dikush qē e do, duhet t’i lēsh tē gjitha dhe duhet tē merresh me tē, me pritjen e …

Read More »

Sot 65 vite më parë në Teatrin “Migjeni”, Shkodër, vinte në jetë “Mrika”, opera e parë shqiptare

Opera shqiptare “Mrika” e kompozitorit të shquar shqiptar Prenkë Jakova (1917–1969) me libret të shkrimtarit Llazar Siliqi, u shfaq në 1 dhjetor 1958 në Teatrin Migjeni të Shkodrës. Ishte opera në kater akte dhe e vene në skene nga regjisori Andrea Skanjeti. Baze për krijimin e saj ishte vepra “Drite mbi Shqipëri”. Kompozitori ynë mendoi mire për personazhet, karakterin e …

Read More »

Mustafa Kruja: shenjtor në vetmitore

Dr. Çelo Hoxha Në 1912, Mustafa (Merlika) Kruja ka qenë person për t’u patur zili: në moshën 25 vjeçare shkroi emrin mbi një copë letër dhe hyri në histori. E kjo nuk ishte e gjitha: mosha e re, shkollimi i mirë e i përshtatshëm – Shkolla Civile e Administratës Mbretërore e Stambollit, dhe, cilësia më e rrallë – statusi i …

Read More »

Ndjenja e atdhedashurisë një përbërës themelor i esesë së Faik Konicës “Malli i atdheut”

Dr. Gëzim Puka Vështrim semiotik Ndërsa merr në dorë veprën e plotë të Konicës, lexuesit nuk i shpëton dot nga vëmendja një prozë e shkurtër poetike e titulluar “Malli i Atdheut”. Në analizën e këtij teksti duhet të merret në konsideratë e ashtuquajtura semiotikë e pasioneve. Brenda“Mallit të Atdheut” të Konicës nuk mund të mos ndihej prania e një teprie …

Read More »

Philadelphia humbi imam të mirë, Shqiptaria fitoi intelektual aktiv

Prof. Muhamed Mufaku Në kuadër të ndërmarrjeve kapitale të shtëpisë botuese “LogosA”, këtë verë u botua kompleti i veprave të Tahir Kolgjinit (1903-1988) në tetë vëllime që përfshijnë veprat e tij gjuhësore e historike, si dhe korrespodencën e tij të pasur me figurat e kohës, si dhe një vëllim i pasur me dokumente të organeve të Sigurimit që përcjellin aktivitetin …

Read More »

“Luleborë”, festivali i vlerave krijuese, kurorëzoi suksesshëm mbylljen e edicionit të 8-të me triumfin e këngës “Shko dallëndyshe”

Nga Albert Vataj “Luleborë” nuk është vetëm kënga ikonike e muzikës shkodrane, kënga himn që këndohet në çdo tubim artistik, gazmim familjar e aheng miqsh, “Luleborë” është edhe pagëzimi i Festivalit të Këngës, i cili sivjet solli në një kushtrim vlerash artistike, edicionin e 8-të. “Luleborë” është festivali i dytë shtetëror dhe konceptohet si një festë e muzikës, që organizohet …

Read More »

Letërkëmbimi i studiuesve të Kosovës me profesor Çabejn

Prof. Begzad Baliu Përmbledhje: Interesimin e studiuesve të Kosovës për vep¬rën e Çabejt në vitet ’70 e kanë shprehur edhe numri i madh i letrave e kartolinave që ata ia kanë dërguar Profesor Çabejt nga Kosova dhe nga qytete të ndryshme të botës, në një kohë që letërkëmbimi, si për studiuesit e Kosovës ashtu edhe për ata të Shqipërisë, ishte …

Read More »
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com